Hoppa till sidans innehåll

Kvarnby Basket genom ett halvsekel


kvarnby_logo1         

    

 

 

Starten

I augusti 1965 började gymnastikläraren Peter Dronjak och slöjdläraren Bo Wedberg arbeta på Kvarnbyskolan. Peter hade ett förflutet som basketspelare i Jugoslaviens mest kända basketklubb i Belgrad, Röda Stjärnan, och hade dessutom spelat professionell basket i den franska ligan. Tranåsbon Bo hade spelat division II-basket i Småland och tillsammans lyckades de väcka elevernas intresse för den okända sporten basketboll. Efter att skolans lag vunnit flera klasser i Mölndalsmästerskapen tog Peter och Bo initiativet att starta en förening.   

Den 20 december 1967 bildades föreningen Kvarnby Basket. Klubbens första ordförande blev skolans rektor Åke Wallin och de grön-gula färgerna valdes.

 

70-talet - Den första tiden

Basket var i slutet av 60-talet och början av 70-talet en liten sport i Sverige och Kvarnby Basket etablerade sig snabbt på den Västsvenska basketkartan.

Redan tre säsonger efter uppstarten vann herrarnas A-lag division III och återfanns under de kommande säsongerna i den näst högsta serien i systemet. Men utvecklingen avstannade och 1977 var herr-A-laget åter tillbaka i division III.

I och med detta var den första entusiastiska tiden över men ersattes av en period av tillväxt på bredden under ledning av den nye ordföranden Kaj Pålman.

 

80-talet – Kvarnby-andan skapas

Utan att överdriva, kan vi idag säga att grunden för det Kvarnby Basket som idag firar 50 år lades under 1980-talet. Orsaken är den generation av engagerade och entusiasmerande ungdomsledare som danade sina adepter födda på 60-, 70- och 80-talen till sanna Kvarnbyiter och föreningsmänniskor. Det är dessa adepter vi idag har att tacka för att Kvarnby faktiskt kan fira 50 år.

Men ungdomsledarna under 80-talet skolade inte bara goda föreningsmänniskor, de skapade också idrottsliga resultat. Under perioden hade Kvarnby stora framgångar på både pojk- och flicksidan. Lokalt kom Kvarnby att, tillsammans med Högsbo, dominera basketen i Göteborgsområdet men även fina resultat i nationella och internationella sammanhang uppvisades.

80-talet var dock inte bara positiva tongångar. 1986 omkommer en av de drivande ungdomsledarna i en trafikolycka. Hans minne äras än idag genom att föreningen varje år hyllar en av sina ungdomsledare med utmärkelsen ”Tapio Paasonens minnestrofé”.

Några år senare, i samband med bostäderna vid Störtfjällsgatan uppfördes, förlorade Kvarnby sin röda klubbstuga som låg i anslutning till Kvarnbyskolan. I och med förlusten av klubbstugan, och därmed den naturliga samlingspunkten, har föreningen sedan dess haft en känsla av rotlöshet. Den nya klubblokalen på Åbybergsgatan låg helt enkelt för långt ifrån idrottshallarna där verksamheten pågick.

kvarnby_logo3

90-talet – tillbaka till eliten

Med fina resultat bland ungdomslagen under 80-talet etablerade Kvarnby sig relativt enkelt i nästeliten både på dam- och herrsidan. Vid ingången till 90-talet var det en självklarhet att både dam- och herrlag återfanns i division I eller lägst division II med lag byggda kring egna produkter. Men klubbens ledning var inte nöjda med detta och 1992 inleddes en ny satsning i samband med att Svenska basketbollförbundet ändrade formen för den högsta herrserien, från en Elitserie med upp- och nedflyttningar till en Liga med antagningsnämnd och medlemmar. Under namnet Kvarnby Evergreens, med ny coach och efter överraskande fina resultat beslutade Liganämnden den 20 april 1995 att uppta Kvarnby som medlemmar i den högsta nationella herrserien, Basketligan.

kvarnby_logo2

2000-talet – omstart

Det är ingen hemlighet att under den handfull säsonger som Kvarnbys herr A-lag spelade i Basketligan dränerades verksamheten på i stort sett alla andra fronter. Det är oerhört krävande att bedriva elitverksamhet. År 2000 var både kassa och energi slut och föreningen begärdes i konkurs.

Men som en Fågel Fenix reste sig Kvarnby ur askan! Tack vare stor förståelse och stöd från föräldrar, förbund och regionens övriga föreningar kunde Kvarnby fortsätta driva ungdoms- och breddverksamheten utan större påverkan av konkursen. Ett par säsonger senare gick det att läsa i verksamhetsberättelsen att ekonomin var stark, föreningen hade 23 licensierade ledare och representation med minst ett lag i var och en av distriktets alla ungdomsserier från U12 upp till U17 som dessutom samtliga tagit sig till slutspel i sina respektive klasser.

Under den här perioden avled föreningens grundare Peter Dronjak och familjen instiftade en utmärkelse till hans ära. ”Vandringspriset till Peter Dronjaks minne” delas sedan instiftandet årligen ut till en extra talangfull Kvarnbyjunior.

Efter ytterligare några säsonger var energin också tillräcklig för att börja lyfta seniorverksamheten igen vilket är en naturlig följd av ungdomsframgångar. I mitten av 2000-talet spelade Kvarnby i Basketettan (näst högsta, nationella serie) med både damer och herrar och Fenix vingspann var fullt utvecklat.

Kvarnby_Basket_utanbakgrund_PMS.gif

2010-talet – dameras tur och turbulens

Med en stabil ungdomsverksamhet och två A-lag i näst högsta serien är det lätt att bli fartblind men Kvarnby blev inte det. Den bittra eftersmaken av 90-talets Ligasatsning fanns kvar hos många och istället för att försöka göra allt valde ledningen att inleda samarbeten med föreningar i närområdet.

Det mest kontroversiella samarbetet ingicks med KFUM Göteborg och betydde i princip att de skulle driva herrverksamhet och Kvarnby damverksamhet eftersom ingen av klubbarna ansåg sig ha kraft att hålla god elitkvalité på både dam- och herrsidan.

Damelitverksamheten blomstrade och inför två busslaster jublande Kvarnbyiter i Huskvarna sporthall stod det den 21 april 2010 klart att Kvarnby Baskets damer hade säkrat en plats i högsta nationella serien, Damligan, den kommande säsongen.

Nyheten mottogs dock inte enbart med glädje. Ogrundade rykten började florera att Kvarnby skulle gå mot att bli en renodlad dam- och flickförening och redan efter en säsong i Damligan uppvisade flera föräldragrupper på pojksidan så stort missnöje med den kraft och energi det tar att driva ett elitlag att de valde att bryta sig ur Kvarnby Basket och starta Mölndal Basketklubb.

Kvarnbys damer höll sig kvar i Damligan i tre säsonger och sportsligt hade föreningen med största sannolikhet kunnat etablera sig i dameliten. Dock kom, återigen, ekonomin att bli avgörande och sommaren 2013 försattes Kvarnby Basket återigen i konkurs.

Men en Fenix återföds inte bara en gång, den återföds varje gång den vuxit ut sin fjäderdräkt och för Kvarnby Basket stämmer detta lika väl. Direkt i samband med den andra konkursen ombildades föreningen till en uttalad breddförening. Sedan dess har klubben vuxit rejält på ungdomssidan och har nu representation i de flesta åldersklasser för juniorer och en stor basketskola för de yngre. Många “gamla” Kvarnbyiter har hittat tillbaka och syns numera som tränare och aktiva föräldrar i de olika ungdomsgrupperna. Kvarnby Basket har ett uttalat fokus på ungdomars idrottande, glädje och rent spel; ett fokus som prisades våren 2017 när Kvarnby fick utmärkelsen “Årets Fairplay Klubb” av Westra säsongen 2016-2017.

Det är i denna form vi Kvarnbyiter nu firar 50 årsjubileum. Vi är fler än på mycket länge och även om föreningen genomgått många cykler och förändringar under åren är Kvarnbyandan och viljan att växa är densamma som Peter Dronjak och Bo Wedberg kände hösten 1967.

 

Många gamla Kvarnbyiter genom

Szymon Szemberg och Annika Carlsson

 

 

Bild från Ove Johansson

Våren 1967 tog Peter Dronjak med ett gäng ungdomar från Kvarnbyskolan till Paris. En fantastisk resa! Jag minns inte namnen på riktigt alla spelarna men en del; Bengt Engman, BoBo Gustavsson, Stig Hansson, Lars-Göran Claesson o Anders Hallstm. Förutom Peter Dronjak var min pappa Sven med som ledare. Kvarnby Baskets första utlandsturné!

 

 

Uppdaterad: 27 NOV 2017 17:59

Bankgiro: 255-3238

E-mail: This is a mailto link

För mer kontaktinformation se under menyn Våra lag!

Hitta till hallen!

 

 

 

 Sportrehab

molndal-energi-logo-green

 

Idrottens Bingo Originallogga-nopayoff

 

2win-basketbutik

 

Postadress:
Kvarnby Basket Breddförening - Basket
Petra Segram, Tvillinggatan 7B
43143 Mölndal

Kontakt:
Tel: 0733-911500
E-post: This is a mailto link

Se all info